Legislație

Kabuki

LEGISLATIA MATERIALELOR PIROTEHNICE


Persoanele fizice care nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoana juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte ori să manuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice.

Cu toate acestea, ca o excepţie de la cele prezentate,  persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot achiziționa, deține și folosi numai articole pirotehnice din categoria 1 şi P1, adică cele de tipul: focuri bengale, jerbe, artificii, steluțe, granule scânteietoare, lumânări de tort.

            Înainte de a cumpăra un articol pirotehnic şi de a ne pune integritatea corporală în pericol sau chiar viaţa, acordaţi maximă atenţie informaţiilor de pe ambalaj. Astfel, articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română:

– denumirea şi categoria din care fac parte

– instrucţiunile de folosire

– termenul de garanţie

– pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

– între orele 22,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

– la o distanţă mai mică de 50 m de construcţii de locuinţe cu 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

– la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale, şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane.

– la o distanta mai mică de 500 de metri de păduri .

Sancţiuni penale:

Persoanele care nu respectă regimul produselor pirotehnice riscă sancțiuni penale şi contravenţionale, astfel: orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni se pedepseşte tot  cu închisoare de la 3 luni la un an.

Sancţiuni contravenţionale:

– comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a articolelor pirotehnice din categoria I ( se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 RON.

– neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, în limba română a denumirii, a clasei din care face parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 RON la 7.500 RON.

– folosirea articolelor pirotehnice în locurile interzise se sancţionează cu amendă de la 3.000 RON la 6.000 RON.

– în cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot se vor aplica şi prevederile art. 2 pct. 28 din Legea nr. 61/1991 adică amendă de la 200 RON la 1000 RON;


Satu Mare, România | contact@artificiisatumare.ro |  0745 816 754